It has been raining all day long…. Typical, it’s lovely all week and Saturday is just wet. Non stopping rain… I really forgot what it was like.
Anyway with the weather being that ‘nice’, it was the perfect excuse for comfort food. And a bowl of warm mushroom risotto sounded perfect!
Brings back nice souvenirs from my latest trip to Rome with Francesca and Elodie.
Porcini Mushroom and Pecorino risotto
For a very selfish and indulgent portion!!
- 1 cup of risotto rice
- 1 shallot
- A nob of butter or 1 tbspn of olive oil
- 1/4 cube of veggie sock
- Dry Porcini Mushroom
- Hot water
- Dry white wine
- Grated pecorino
- Salt and pepper
In bowl soak the Porcini mushroom into boiling water. They will quickly double volume. You will need to keep the water for the rice.
In a sauce pan, melt butter or heat up the olive oil. Add the diced shallot, cook until soft. Add the rice. I use a small glass per person. Stir well. After a few minutes, add the white wine of it (1/2 cup).
I’m using vegetable stock that you’re meant to melt into hot water. But I usually crumble ¼ of a cube into the saucepan, and mix it with the rice. And instead of using stock, I will use the mushroom juice. Keep the mushroom aside and add the water little by little.
Taste the right to check if it is cooked. It must be soft but not mushy… all dente!! Add the drained mushroom and the grated pecorino to taste. Add salt and pepper as well.
Eat while curling under a warm blanky on your sofa in front of a good movie… what else are you suppose to do when it’s raining!
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Samedi dernier, la météo ne nous a vraiment pas gâtées !! De la pluie, de la pluie et encore plus de pluie… du matin au soir ! Ca faisait longtemps et ça ne m’a pas manqué !
Donc un temps parfait pour un bon bol de Risotto fumant !
Et puis rien de mieux qu’un plat italien pour se rappeler tout les bons souvenirs de mes dernières vacances romaines avec Francesca et Elodie !
Risotto aux bolets et au pecorino
- 1 tasse de riz rond
- 1 échalote
- 1 noix de beurre ou 2 cuil à sp d’huile d’olive
- ¼ de cube de bouillon de légumes
- Des bolets secs
- Un bol d’eau chaude
- Un vin blanc sec
- Du pecorino râpé
- Sel et poivre
Faire tremper les bolets dans un bol d’eau bouillante. Ils vont doubler de volume. Réserver l’eau.
Dans une casserole, faire fondre le beurre ou l’huile, y jeter les échalotes finement émincées. Les faire revenir, jusqu’à ce qu’elles soient transparentes. Verser le riz, généralement une tasse par personne. Bien mélanger et ajouter une demi-tasse de vin blanc.
Ajouter le quart de cube dans le riz sans le diluer dans de l’eau. Mélanger et ajouter l’eau des champignons petit à petit.
Gouter le riz. Les grains doivent être ‘al dente’. Ajouter le pecorino rapé et sel et poivre.
A déguster sous une couverture dans le canapé devant un bon film !
merci beaucoup pour ton commentaire qui m'a fait découvrir ton blpg. J'attends plein de recettes de chez toi maintenant :-)
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