mardi 27 juillet 2010

Stuffed tomatoes Italo-Irish way




Sunday afternoon, before the World music festival I went to do the groceries with Meron at her local Lidl where I found huge Beef tomatoes. Perfect for stuffed Tomatoes or tomates farcies. Now as a kid, this is something we would have had often. But I just can’t remember my mum’s recipe, so I had to play a little. Mum would have been using : “chair à saucisse” or sausage meat and bread crumb. Now I could only get the breakfast sausage here and I only have irish brown bread… ho well it will have to do with the breaky sausages and without bread!!

Stuffed tomatoes italo-irish way

3 large tomatoes. I used beef tomatoes

Salt and pepper to taste

150gr minced beef meat

4 irish breakfast sausage

2 or 3 tbsp of ricotta cheese

1 tsp or white wine

Cut the top of each tomatoes and reserve the top or hat parts.

With a big spoon and knice, empty them out and keep upside on a paper towel.

In a bowl, mix the minced meat, add the sausage meat without the skin and mash together adding salt, pepper, wine, ricotta cheese and finely chopped shallots.

Add some freshly chopped sage.

Spoon the mix into each tomato and bake for approx 30min. Then add the reserved hat and bake for another 10min.

Ready to serve or to pack for the lunch box with rice!

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Ce Dimanche avant de nous rendre au festival de musique du Monde de Dun Laoghaire, Meron et moi sommes allées faire deux courses à Lidl où j’ai trouvé des grosses tomates. Ca faisait un bail que je n’en avais pas vu. Et du coup, me voilà lancé dans la réalisation de tomates farcies. Ma mère nous en cuisinait pas mal quand j’étais petite, mais impossible de me rappeler de sa recette. Du coup il a fallut improviser. Pas de chair à saucisse… pas grave, je remplace par des saucisses à petit déj irlandaise !

TOMATES FARCIS ITALO-IRLANDAISE

3 grosses tomates

Sauge fraiche

Sel et poivre

150 gr de bœuf haché

4 saucisses de petit déj irlandais

2 ou 3 cuil à sp de ricotta

2 échalottes

1 peu de vin blanc

Couper le haut des tomates et réserver le chapeau. Les évider à l’aide d’une cuillère à soupe et réserver sur un essuie-tout la tête en bas.

Dans un bol, mélanger la viande hachée, la chair des saucisses en prenant soin d’enlever la peau, le sel /poivre, le vin et la sauge.

Ajouter la ricotta et bien mélanger.

Remplir chaque tomate de farce et enfourner pendant environ 30min. Recouvrir chaque tomate de son chapeau et cuire encore 1Omin.

C’est prêt à servir ou dans mon cas à emballer dans mon tupper avec du riz blanc pour demain !


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